JESIEŃ

JESIEŃ NA DZIAŁCE. Przygotowanie gleby i kompostu

Kompost

Kompost

Jest ponury, listopadowy dzień. Prace porządkowe na działce dobiegają końca. Wydawałoby się, że nie mamy co robić w naszym ogródku  aż do wiosny przyszłego roku. Nic bardziej mylnego.

Bardzo ważną sprawą jest przygotowanie gleby przed następnym sezonem.

Kompost

Kompost

Tylko późną  jesienią możemy pozwolić sobie na głębokie przekopanie gleby. Struktura mikroorganizmów glebowych, która ulega zachwianiu po wykonaniu tego zabiegu, zostanie do wiosny odbudowana . Jesienne przekopanie działki zachwaszczonej polega na odwróceniu brył ziemi pokrytej darnią o 180°. Bryły powinny być wykopywane na całą głębokość szpadla-stąd termin głębokie przekopanie. Naszą przekopaną glebę powinniśmy nawieźć. Na ekologicznej działce unikamy stosowania nawozów sztucznych. Alternatywą dla nich są nawozy własnej produkcji oraz produkty pochodzenia mineralnego. Dostarczają one roślinom oprócz pewnych ilości azotu, fosforu, potasu, magnezu i wapnia, także duże ilości substancji organicznych i pozwalają uniknąć przenawożenia. Dodatkami, które możemy traktować jako ekologiczne są:

  • Komposty z odpadków kuchennych i roślinnych
  • Obornik (najlepiej bydlęcy) oraz gnojówki, gnojowice, a także  nawóz ptasi-dobrze przefermentowane
  • Torf niski i wysoki
  • Dodatek gliny lub piasku
  • Dodatki mineralne takie jak dolomity, kreda, mączka fosforytowa, rogowa, skalna

Komposty jesteśmy w stanie przygotować na przydomowej działce. Teraz, kiedy po pracach porządkowych jesteśmy bogato wyposażeni w odpadki roślinne, jesteśmy  w stanie  przygotować doskonały nawóz próchniczy. Pracę należy rozpocząć od budowy (ewentualnie zakupu) kompostownika. Kompostowniki mogą być murowane,  zbudowane z tworzywa sztucznego, metalu, drewna bądź siatki. Różnią się ceną , wyglądem i wytrzymałością. Wybór należy do Państwa.  Można sprawić sobie kilka ustawionych w szeregu kompostowników, co pozwoli nam na posiadanie kompostu w różnym stadium procesu. Na przykład trzy zbiorniki: kompost całkiem świeży,  drugi – po kilku miesiącach kompostowania  i ostatni – taki gotowy do użycia-czyli o wyglądzie żyznej gleby.

Kompost

Kompost

Kompostownik ustawiamy w miejscu  lekko zacienionym, osłoniętym przed silnym wiatrem. Ze względów estetycznych wybieramy stanowisko położone na uboczu, zaś ze względów praktycznych – umiejscowione dość blisko domu. Na gołej ziemi możemy położyć siatkę stanowiącą przeszkodę dla nornic i myszy, a następnie układamy warstwę gałązek czy  grubszych łodyg pozwalającą na łatwiejszą cyrkulację powietrza i drenaż. Przesypujemy cienką warstwą gleby. Odpadki w kompostowniku najlepiej układać warstwowo przesypując je dolomitem i polewając suchy materiał gnojówką lub ewentualnie w przypadku jej braku wodą. Świeży kompostownik można zaszczepić gotowymi produktami katalizującymi kompostowanie, ale nic nie zastąpi dodatku kilku doniczek dojrzałego kompostu.

Nasz ekologiczny nawóz może powstać praktycznie z każdych zdrowych odpadków roślinnych, kuchennych  czy zwierzęcych.  Im bardziej urozmaicone będą odpadki-tym lepiej. Świetnie nadają się na kompost odpadki kuchenne –fusy z herbaty i z kawy, skorupki jajek, obierki  i resztki roślin oraz ogrodowe – skoszona trawa czy opadnięte liście. Chodzi głównie o to, by w glebie proporcja węgla do azotu była powyżej 10 : 1. Dlatego składniki organiczne są tak potrzebne.

W  miarę możliwości odpadki domowe wyrzucamy codziennie. Nie należy wrzucać do kompostownika zarażonych chorobami,  spleśniałych odpadków czy resztek jedzenia.  Zakazane są sztuczne materiały , niewskazane odpadki papierowe.

Kompost

Kompost

Dla prawidłowego przebiegu procesu niezbędne jest napowietrzanie. Pomoże w tym przerzucanie co pewien czas zawartości kompostownika, a także przesypanie warstw odpadków roślinnych czy zwierzęcych warstwami trocin, dolomitu, kredy czy chociażby popiołu drzewnego z kominka bądź grilla.

Gotowy kompost można przykryć warstwą słomy lub ziemi. Kompostowanie w zależności od składu surowcowego trwa od 6 – w przypadku odpadków domowych do 18 miesięcy – w przypadku liści czy trawy . Efektem pracy  jest  przyjemnie pachnąca gleba o zdrowym wyglądzie – jak na załączonych zdjęciach.

Komposty stosujemy w ilości 10-50 t/ha (1-5 kg/m²). Po rozsypaniu na powierzchnię lekko mieszamy z wierzchnią warstwą gleby.

1 komentarz »

  1. [...] Jesień na działce [...]

    Pingback - autor: GOSEKO – Gospodarstwo ekologiczne i działka » JESIEŃ NA DZIAŁCE. Przygotowanie gleby i kompostu. — 17-11-2009 @ 13:23

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. Adres URL dla TrackBacków

Dodaj komentarz